ESG TAKE AWAY – 29.9.21

חדשות מהארץ:

סביבה (E)

שתי חברות פרטיות צפויות להתחיל בחודש הבא בחיפושי נפט וגז חדשים בערבה תחת אישור משרד האנרגיה. מטעם שרת האנרגיה קארין אלהרר, שהתחייבה להיאבק במשבר האקלים ושלא לאשר חיפושי נפט חדשים – נמסר כי אין בכוונתה לפעול לעצירת הפרויקט שכן "המשרד מחויב משפטית לקיום הרישיונות הקיימים״.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

לאחרונה הושק בישראל המפעל הראשון למחזור מזגנים ומקררים, שצפוי לעמוד ביעד מחזור של כ־100 אלף מכשירים מדי שנה. המפעל יהפוך את ישראל למובילה עולמית בתחום מחזור מקררים ומזגנים, עם תרומה משמעותית למאבק בההתחממות הגלובלית ולצמצום הפליטות של גזי חממה. המפעל צפוי להפחית כמיליון טון CO2 בשנה, היקף השווה לחמישית מפליטות גזי החממה מפסולת בישראל, וכמחצית מהגידול השנתי בפליטות CO2 הכוללות בישראל.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

דוח חדש של המשרד להגנת הסביבה מציג את הלחצים המופעלים על השוניות באילת: מהתחממות גלובלית ועד פסולת שפוגעת בהן ובבעלי החיים, זאת בשעה ששוניות האלמוגים בעולם, הסופחות גזי חממה ומהוות בית לכרבע מחיות הים, הולכות ומתקרבות אל קיצן .

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

חדשות מהעולם:

סביבה (E)

ממשלות ובנקים מרכזיים

ממשלת בריטניה בצעה את ההנפקה הגדולה בעולם אי פעם של איגרות חוב ירוקות בסך 10 מיליארד ליש"ט. ההנפקה תואמת את תכנית עשר הנקודות של ממשלת בריטניה למהפכה תעשייתית ירוקה, השואפת להגן על הסביבה, להגביר מקומות עבודה ירוקים ולהאיץ את המעבר של הכלכלה הבריטית לאפס פליטות נטו.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

בנאום שנשא בפני העצרת הכללית של האו"ם הכריז נשיא סין, שי ג'ינפינג, כי ארצו תפסיק את מימון מפעלי הפחם החדשים מחוץ למדינה, במטרה לקדם את התקדמות סין לשיפור פרופיל האקלים שלה. לצד זאת, בתוך גבולותיה, סין עדיין מייצרת את הנתח הגדול ביותר של פליטת גזי חממה עולמיים, והנה היצרנית הגדולה ביותר של פחם.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

ארה"ב, האיחוד האירופי, דרום קוריאה ומדינות עשירות אחרות עומדות לאסור על סוכנויות מימון היצוא שלהן לתמוך בפרויקטים של פחם מעבר לים, במאמץ לסיים את התמיכה הממשלתית באחד המקורות הגדולים בעולם לפליטות גזי חממה.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

הנציבות האירופית הכריזה על השקת מסגרת עבודה לקראת הנפקת האג"ח הירוקה שלה בסך 250 מיליארד יורו, הצפויה לצאת לפועל באוקטובר. ההנפקה הנה חלק מתכנית הNextGenerationEU  – תכנית ההבראה של האיחוד האירופי בסך 800 מיליארד אירו, שהוקמה כתגובה למשבר הקורונה, ושמטרתה לתמוך בהתאוששות הכלכלית באמצעות השקעות שנועדו להפוך את האיחוד האירופי לירוק, דיגיטלי יותר ועמיד יותר.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

משרד האוצר הספרדי הנפיק את האג"ח הירוקה הראשונה של המדינה בסך של 5 מיליארד אירו למימון פרויקטים התומכים ביעדי האקלים והסביבה של ספרד, כולל התאמת הכלכלה לשינויי האקלים, הגנה על משאבי המים, מעבר לכלכלה מעגלית ושימור המגוון הביולוגי. ההנפקה הוכתרה כהצלחה, עם ביקושי יתר של 60 מיליארד יורו, מעל 90% ממשקיעים בינלאומיים.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

מפלגת הלייבור בנורבגיה, שזכתה החודש בבחירות, תדרוש מקרן העושר הנורבגית לקבוע יעד איפוס נטו של פליטות עד 2050. הקרן, בעלת נכסים בסך 1.4 טריליון דולר והנחשבת כמחזיקה הגדולה ביותר בעולם בחברות ציבוריות נסחרות, תדרוש שכל החברות שיוחזקו על ידה יהיו בעלות יעדים ברורים לקיצוץ פליטות.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

הבנק המרכזי האירופי פרסם את תוצאות בדיקת הלחץ הכלכלי – אקלימי שערך (economy-wide climate stress test). מהבנק המרכזי נמסר כי התוצאות תואמות את התוצאות המקדימות שלו, שפורסמו במרץ, ולפיהן חברות בדרום אירופה חשופות יותר לחום ושריפות, בעוד שחברות בצפון אירופה נמצאות בסיכון גבוה יותר להצפות. הבנק המרכזי אמר כי הוא כלל גם הערכות של חוסן הבנקים לסיכון האקלים דרך הלוואותיהם ואחזקותיהם במניות.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

שר האוצר האוסטרלי, ג'וש פרידנברג, קרא לבנקים המקומיים, לקרנות ענק ולמבטחים שלא "להתרחק" מענפים עתירי פחמן, ותיאר אותם "כמגזרים במשק שיזדקקו להשקעה בכדי לצלוח את המעבר (לכלכלה דלת פחמן) בהצלחה".

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

לדברי רשות התחרות הבריטית (CMA), עסקים רבים מדי מציגים טענות שווא בנוגע לביצועים ה"ירוקים" שלהם בכדי לחזר אחרי לקוחות. לאור זאת, הCMA  הצהיר כי הוא נותן לעסקים "דד – ליין"  עד סוף השנה להפסיק להגזים עם האישורים הסביבתיים של המוצרים שלהן (או במילים אחרות: להפסיק עם הgreenwashing). כדי לסייע בשיפור הדיוק של אמרות "ירוקות" על ידי עסקים, הCMA פרסמה את קוד התביעות הירוקות המבוססות על חוקי הצרכנים הקיימים. ה- CMA יחל בבחינת מקרי greenwashing החל מתחילת 2022.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

רשות ני"ע באוסטרליה (ASIC) הזהירה כי תנקוט "צעדים רגולטוריים" נגד חברות שלדעתה טוענות טענות "NET ZERO" מטעות. המפקח אישר כי הוא  כבר "התערב" בהנפקה ציבורית של חברת אנרגיה (ששמה לא צוין) "לבקש הבהרה" בנוגע להצהרות ה"פליטות אפס נטו" שלה.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

הקונגרס האמריקאי הקים ועדה שפתחה בחקירה בנוגע לתפקידה של תעשיית הדלקים המאובנים בהפצת "דיסאינפורמציה על תפקידם של דלקים מאובנים בגרימת התחממות כדור הארץ". במכתבים שנשלחו ל- ExxonMobil, BP , Chevron, Shell, , מכון הנפט האמריקאי ולשכת המסחר האמריקאית כתבה הועדה "אנו מודאגים מאוד מכך שתעשיית הדלקים המאובנים קצרה רווחים עצומים במשך עשרות שנים ותורמת לשינויי אקלים שהורסים את הקהילות האמריקאיות, גובה ממשלמי המסים מיליארדי דולרים והורסת את עולם הטבע". בנוסף, מנהלי הארגונים הללו התבקשו להעיד בשימוע שיתקיים בקונגרס ב -28 באוקטובר.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

מחקרים ודו"חות

ע"פ מחקר של בנק אוף אמריקה, שוק קיזוז הפחמן עשוי להזדקק לצמיחה של פי 50 אם חברות יעמדו ביעדי אפס נטו פליטת גזי חממה עד 2050 . 

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

דו"ח חדש שפרסם האו"ם גורס כי לפי ההתחייבויות הנוכחיות של המדינות, הפליטה העולמית תהיה גבוהה ב-16% ב-2030 מכפי שהייתה ב-2010. זאת לעומת הצורך בצמצום של 45% בפליטות בפרק הזמן הזה שנחוץ כדי להימנע מהשלכות הרות אסון. לפיכך, באו"ם הדגישו כי בלי התחייבויות שאפתניות יותר, הטמפרטורה העולמית עלולה להיות גבוהה ב-2.7 מעלות צלסיוס עד סוף המאה מהרמות שלפני עידן התיעוש.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

לפי שירות המדידה שפועל תחת האיחוד האירופי, בערת היערות – בעיקר בארה"ב ובסיביר – הביאה לפליטה של 1.3 ג'יגה טון של פחמן דו חמצני בחודש האחרון. זוהי הכמות הגדולה ביותר של פליטות מאז החל הארגון את המדידות בשנת 2003. מדענים מביעים חשש שאזורים בעלי צמחייה צפופה הופכים למוקד לפליטה ולא לקליטת גזי חממה.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

יוזמת Science Based Targets initiative, אחת היוזמות המרכזיות בעולם שמתמקדת בהתאמת פעולות לקידום קיימות סביבתית בחברות יחד עם המטרות הגלובליות של הגבלת שינויי אקלים, עדכנה בנוגע לתוצאות מחקר שערכה, המצביע על כך שבעוד שחברות מציבות יותר ויותר יעדי אקלים, הרוב המכריע לא מצליחים להתיישר עם מדעי האקלים. ע"פ המחקר, מבין יעדי האקלים של יותר מ -4,200 חברות ב- G20, רק 20% הם מבוסס מדע.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 ע"פ דו"ח שהוציא הרגולטור שאחראי על השווקים באירופה (ESMA) ושסקר את נושא הנפקות האג"ח הירוקות בין 2009 ל2019 נמצא כי חברות מתחום השירות, בנקים וחברות אנרגיה שהנפיקו איגרות חוב ירוקות הפחיתו פליטות מהר יותר מאשר חברות שלא הנפיקו אג"ח ירוקות באותם מגזרים.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

בדוח חדש של ארגוני "חברי כדור הארץ" והקרן האירופית Heinrich Böll Stiftung 20 נמצא כי חברות לייצור מזון מבעלי חיים – בשר וחלב – אחראיות ליותר פליטת גזי חממה מאשר גרמניה, בריטניה או צרפת, בעוד שחמש פירמות הבשר והחלב הגדולות בעולם, מייצרות יותר פליטות בשנה מאשר חברות נפט וגז כמו אקסון מובייל ו-BP. חברות הבשר והחלב, גם מקבלות גיבוי כספי של מיליארדי דולרים לשם כך.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

חברת הייעוץ העולמית KPMG פרסמה את תוצאות הCEO OUTLOOK לשנת 2021- מחקר שנתי שבוחן את תחזיות המנכ"לים של החברות הגלובליות המשפיעות ביותר ושמספק תובנות לגבי השקפותיהם והאסטרטגיות שלהם לשלוש השנים הקרובות (השתתפו בו מעל 1,300 מנכ"לים, ב11 מדינות וב11 סקטורים). בין ממצאי המחקר ניתן למצוא אינדיקציות לתוכניות משמעותיות להשקעות הקשורות לקיימות, התמקדות מוגברת בסיכון האקלים ולחץ גובר על חברות לספק גילוי ESG.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

מסקר שנערך בקרב אלפי ילדים בגילאי 16 עד 25 ושפורסם במגזין "Nature" עולה ששינויי אקלים גורמים למצוקה, כעס ורגשות שליליים אחרים בקרב ילדים וצעירים ברחבי העולם. ל'חרדה אקולוגית' (‘eco-anxiety’) זו יש השפעה שלילית על חיי היומיום של המשיבים,  והיא נגרמת בחלקה מהתחושה שממשלות לא עושות מספיק כדי להימנע מאסון אקלים.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

חברה (S)

 

אמזון הודיעה על התחייבות של 1.2 מיליארד דולר עד שנת 2025 במטרה לספק גישה לחינוך והכשרות לעובדים שלה בארה"ב, כולל הצעת שכר לימוד מלא עבור יותר מ- 750,000 עובדי התפעול שלה.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

לפי תחקיר של "ניו יורק טיימס", לפני כמעט שנה הבינה GOOGLE שייתכן שהיא עוברת על החוק במדינות מסוימות בשל אי תשלום ראוי לעובדיה הזמניים, ובכך הפרה את זכויותיהם ב-16 מדינות שבהן יש חוקי שוויון בשכר. החברה טרם תיקנה את הבעיה, בין היתר בשל החשש מיח"צ שלילי וייתכן שהיא חייבת יותר מ-100 מיליון לא ברור אם ב-SEC פתחו בחקירה נגד החברה דולר במשכורות במשך 9 שנים. הידיעה עלתה ביוני בתלונה של חושף שחיתויות לרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC).

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

נכתב ע"י הדס גייר שפריר