ESG TAKE AWAY – 21.10.21

חדשות מהארץ.

סביבה (E)

נשיא המדינה, יצחק הרצוג, הודיע על הקמת "פורום האקלים הישראלי" ומינה לתפקיד מנהל הפורום את הח"כ לשעבר דב חנין. הפורום יכנס אחת לשלושה חודשים את דרגי הממשלה הבכירים ביותר, בהם שרים, ראש הממשלה ומנכ"לי משרדי הממשלה יחד עם מדענים, ארגוני הסביבה, השלטון המקומי, המגזר העסקי והתעשייתי על מנת לקדם פעולות ממשלתיות במאבק במשבר האקלים.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

במשרד להגנת הסביבה הורידו את חוק האקלים מסדר היום. במשרד חוששים שללא מסגרת חוקית שתקבע יעדים וקווים מנחים לתכלול הטיפול בנושא הפחתת הפליטות ואספקטים שונים הנוגעים למשבר האקלים, ישראל תמצא את עצמה במצב של הצהרות שאינן מגובות במפת דרכים להשגת יעדים, ותעמוד שוב בפני כישלונות בנושא.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

ממשלת ישראל מקדמת הכרזה על מצב חירום לאומי אקלימי. אם ההכרזה תאושר, היא תחייב את הרשויות להגביר את מאמציהן להיערך להשפעות משבר האקלים. את נוסח ההכרזה מגבשים המשרד להגנת הסביבה, משרד ראש הממשלה, המטה לביטחון לאומי ומשרד הביטחון.

 לכתבה המלאה לחץ.י כאן

שרים וראשי מדינות מהמזרח התיכון, אשר פגיע במיוחד לנזקי משבר האקלים, צפויים להיפגש בחודשים הקרובים לשתי פסגות אזוריות במטרה לגבש תכנית פעולה אזורית משותפת להתמודדות עם המשבר. במפגשים צפויות להשתתף ישראל, מצרים, ירדן, יוון, קפריסין, עיראק ומדינות נוספות. נציגי המדינות ינסו לקדם פעולות להפחתת פליטת גזי חממה ותכניות להסתגלות להשפעות המשבר, כמו גם קידום אזורי של מעבר לאנרגיות מתחדשות.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

העתירות בבג"ץ וההתנגדויות בממשלה מדאיגות בכירים באיחוד האמירויות, שכבר שוקדים על תכנית מגירה למקרה שתבוטל עסקת הנפט עם קצא"א. האלטרנטיבה המתוכננת באבו דאבי היא הקמת קו לשינוע נפט במצרים, בסמוך לצינורות הגז הקיימים שם.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

המשרד להגנת הסביבה פרסם את מדד ההשפעה הסביבתית. המדד, שמציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי של יותר מ120 מפעלי התעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתיות, מצא כי בז"ן, רותם אמפרט, השפד"ן, פז בית זיקוק אשדוד וכרמל אולפינים הם המזהמים ביותר. בנוסף, המדד בוחן את הסיכון הסביבתי ב-50 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה וכ-700 תחנות תדלוק ציבוריות.

 לכתבה המלאה לחץ.י כאן

 

ישראל הצטרפה לאמנת הברית הסולארית הבינלאומית. הברית נוסדה בשנת 2015 כחלק מוועידת פריז, ומאגדת תחתיה היום כ-80 מדינות חברות. מטרותיו המרכזיות של הארגון כוללות, בין השאר, התמודדות קולקטיבית עם אתגרים בפיתוח אנרגיה סולרית, גיוס השקעות וקידום שיתופי פעולה בין המדינות בתחומי מימון, חדשנות, טכנולוגיה סולרית, מו"פ ועוד.  הצטרפותה של מדינת ישראל לאמנת הארגון היא צעד נוסף בדרך להפיכתה של מדינת ישראל לשחקנית מרכזית בשוק האנרגיות המתחדשות הבינלאומי ולעמידה ביעדי המעבר לאנרגיות מתחדשות.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

מחקר שפרסם בנק ישראל בנוגע לצמצום טביעת הרגל האקלימית בענף התחבורה מצא שמקורן של כרבע  פליטות גזי החממה בישראל הוא מענף זה, וכי צמצום הפליטות יוכל להיעשות באמצעות מעבר לכלי רכב נטולי פליטה ובאמצעות מעבר משימוש בכלי רכב פרטיים לציבוריים. ע"פ המחקר שיעור הרכבים נטולי הפליטה מסך הרכבים בעולם בשנת 2030 צפוי להגיע 7% ויש מקום להיערך להתפתחות דומה בישראל .

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

חדשות מהעולם:

סביבה (E)

רגולציה וממשלות

שבועיים לפני ועידת האקלים בגלזגו, ממשל ביידן מנסה לעגן את המאבק על האקלים בחוק. ביידן הוציא "מפת דרכים לבניין כלכלה חסינה מפני האקלים" שניתן לה מעמד של "צו נשיאותי".  מדובר על אסטרטגיה מקיפה הכוללת את הטיפול בסיכונים הפיננסיים והכלכליים של שינויי האקלים, ומטרתה לעודד גילוי עקבי, מדויק ובר השוואה של כל סיכון פיננסי הקשור לאקלים.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

ממשלת בריטניה פרסמה את ה  GREENING FINANCE, מפת הדרכים לשם הפיכתה של בריטניה למקום המוביל ביותר בעולם להשקעות ירוקות וברות קיימא. ע"פ המסמך, הצעד הראשון המתבקש הוא הבטחת קיומו ודיווחו של המידע כדי לאפשר לכל החלטה פיננסית לקחת בחשבון שיקולי אקלים. לכן נכתבו דרישות דיווח קיימות חדשות עבור עסקים ומשקיעים, לפיהן מוצרי השקעה יצטרכו לפרט את ההשפעה הסביבתית של הפעילויות שהן מממנות. בנוסף, הצהרות הקיימות של חברה יצטרכו להיות מוצדקות "בבירור", וכך גם תוכניות המעבר לאפס פליטות נטו במטרה להילחם ב" "greenwashing. כחלק מהתהליך, ממשלת בריטניה הצהירה שהיא מצפה מקרנות הפנסיה ומשקיעים לשקול השקעות ו/או למכור אחזקות בחברות כאשר הן לא נוקטות מספיק פעולות לשם מעבר לאפס פליטות נטו.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

נתונים חדשים שפרסמה מחלקת הסחר הבינלאומי בבריטניה גילו כי המדינה הצליחה לגייס 8 מיליארד דולר מהשקעות זרות לצורך תמיכה בפרויקטים ירוקים מאז השקת אסטרטגיית המעבר לתעשייה ירוקה במדינה בסוף השנה שעברה.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

הבורסה בלונדון (LSE) הציגה הנחיות חדשות לדיווח אקלים עבור מנפיקים. מטרת ההנחיות, בשם "הצעת מעבר אקלים" (Climate Transition Offering) הנה לתמוך בחברות בשילוב סיכוני אקלים והזדמנויות בקבלת החלטות ולעזור להן בדיווח על ביצועי פליטות הפחמן שלהן. בכך הופכת הLSE לבורסה הראשונה שמפרסמת המלצות לדיווחי אקלים על בסיס המודל של האו"ם, ושמתאימות להמלצות TCFD.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

למעלה מ -20 מדינות חדשות, ביניהן קנדה, גרמניה וצרפת, ועוד כמה מיצרניות גזי החממה המובילות, הודיעו השבוע על הצטרפותן ל Global Methane Pledge, יוזמה של האיחוד האירופי וארה"ב להפחתה משמעותית של כ30% בפליטת המתאן בעשור הקרוב, שנתפסת כאחת הדרכים המשפיעות ביותר להשיג מטרת האקלים העולמית להגביל את ההתחממות ל -1.5 מעלות צלזיוס.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

משרד העבודה האמריקאי (DOL) הכריז על מערך הצעות חדש שמטרתו להסיר חסמים להשקעה ב- ESG בתוכניות פרישה  ע"י מתן אפשרות למנהלי פנסיה לשקול את שינויי האקלים וגורמי ESG אחרים בבחירת ההשקעות שלהם, מתוך הכרה בכך שסיכונים אלה יכולים להיות מהותיים כלכלית. בנוסף, הצעות ה- DOL פותחות את הדלת בפני מנהלי הקרנות להשתתף באופן פעיל יותר בהצבעות בעלי מניות. ההצעות החדשות יקלו על מנהלי הקרנות באופן משמעותי על שילוב סיכוני אקלים ו- ESG .

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

פיננסים

הנציבות האירופית הוציאה לפועל את הנפקת האג"ח הירוקה הראשונה שלו והגדולה ביותר אי פעם בעולם (גבוהה אף מזו של בריטניה מלפני חודש) בסך 12 מיליארד יורו ל -15 שנים. להנפקה נרשמו ביקושי יתר בסך 135 מיליארד יורו.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

דירקטוריון בנק ההשקעות האירופי (EIB) אישר מסגרת חדשה המחייבת את הלווים שלה "להתיישר עם יעדי הסכם פריז". הבנק יציע תמיכה לתאגידים שלווים ולמתווכים פיננסיים לצמצם את הפליטות שלהם. בנוסף, הבנק הכריז על מימון בסך 8.3 מיליארד אירו לפעולת אקלים, תחבורה נקייה, אנרגיה מתחדשת, בריאות וחינוך.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

ממשלת מטרופולין טוקיו הודיעה כי תספק תמיכה כספית לכיסוי הוצאותיהם של מנהלי קרנות ונותני שירותים זרים, ממוקדי השקעות ירוקות, המעוניינים להתרחב לטוקיו, וזאת במטרה להאיץ את צמיחת שוק הפיננסים "הירוק" שם. הצעד מגיע בהמשך לתכנית הממשלתית של יפן להשקיע את עתודות המט"ח שלה בנכסי ESG.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

סגן נגיד בנק אוסטרליה, גיא דבל, הזהיר אתמול כי "הסבירות להימנעות משמעותית יותר מהשקעות בחברות אוסטרליות ובממשלות פדרליות ומדיניות הולכת וגדלה" בגלל חששות האקלים. לדבריו, "לא משנה אם אנחנו חושבים שההתאמות האלה מתאימות או הוגנות, הן מתרחשות בפועל ועלינו לקחת זאת בחשבון. הסיכון המהותי הוא שכוחות אלו הולכים ומתעצמים מכאן הלאה"

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

הבנק ההודי Federal Bank Limited הסכים להפסיק לממן פרויקטים חדשים של פחם. המהלך מגיע חודשים ספורים לאחר שזרוע ההשקעות של הבנק העולמי רכשה נתח של 4.99% בבנק. הבנק ההודי חתם על גישת ה Green Equity של הבנק העולמי, התומכת בהפחתת החשיפה לפחם עד 2030.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

JPMorgan Chase הודיע כי הצטרף לthe Zero Net Banking Alliance, בדומה לבנקים נוספים בוול סטריט כמו בנק אוף אמריקה, סיטי ומורגן סטנלי, ובכך מתחייב לקדם יעדי אפס פליטות נטו עולמיים באמצעות פעילות המימון והפיננסים שלו.

לכתבה המלאה לחץ.י כאן

נכתב ע"י הדס גייר שפריר